Zingende Beelden 2024
Bijzondere 15 editie Zingende Beelden
Zondag vond de 15e editie van Zingende Beelden plaats in het Máximapark. Vergeleken met de 14 edities die deze dag vol dansvoorstellingen voorgingen was dit niet de meest zonnige, maar wel een hele bijzondere. Organisator Cultuur19 vierde haar 20-jarig bestaan. Ruim 650 bezoekers trokken in regenjas naar het park.
Eight Lines, door choreograaf Lotte Willemsma gemaakt met zeven wijkbewoners, was een authentieke vertolking van vrouwelijke kracht. Tijdens de voorstelling It really hurts when your head hits the concrete van DeRonde/Deroo werd het publiek geconfronteerd met een fascinerend en humoristisch schouwspel: een botsing tussen twee spelers ontpopte zich steeds meer tot liefde. SERIÓÓS had duikbrillen meegenomen voor hun knallende ‘onderwatervoorstelling’ DIEP met onder meer live rap, waar het publiek bij het kunstwerk van Rob Voerman lekker op kon meedeinen.
De debuutvoorstelling Hoopje van Mij van Onstuim bracht tijdens de tweede route een strak gecoördineerde vertelling: flitsend en confronterend met een introspectief einde. Verder op de route troffen bezoekers de mysterieus in zwarte capes geklede dansers van IRC aan rond een boom bij de Lelievijver. In de fraaie voorstelling CREOLE kwam het moderne en het traditionele samen, rijk beïnvloed vanuit de smeltkroes van de Surinaamse cultuur. Met HEARTbeat waren de leerlingen van het Amadeus Lyceum, onder leiding van danscollectief MAN || CO, de afsluiter van de eerste route. De live muzikale begeleiding en groots opgezette choreografie brachten bij de parkpergola veel spektakel.
Deze editie van Zingende Beelden werd feestelijk geopend door de jongeren van KLUB19 en afgesloten door de grootste drumband die Drum Works NL ooit optrommelde. Op www.zingendebeelden.nl is een beeldverslag te zien van deze bijzondere dag vol dans. Ook is er nog de mogelijkheid om te doneren. Cultuur19 bedankt de gezelschappen, vrijwilligers, crewleden en samenwerkingspartners, waaronder Drum Works en de Vrienden van het Máximapark, voor het mogelijk maken van deze editie.
- foto Wijnanda Pijper
- foto Wijnanda Pijper
- foto Wijnanda Pijper
- foto Wijnanda Pijper
- foto Johan G. Hahn
- foto Johan G. Hahn
- foto Johan G. Hahn
- foto Aad van der Tas
- foto Aad van der Tas
- foto Cultuur19
- foto Cultuur19
- foto Wijnanda Pijper
- foto Wijnanda Pijper
Programma
CREOLE
door IRC – Illusionary Rockaz Company
bij de Lelivijver
In Suriname spreken we Sranan Tongo. Het is de taal van iedereen en de taal van niemand, tegelijk. Een samengestelde taal, ontstaan uit de 22 talen die hier gesproken worden.
Wij denken zelfs niet in 1 taal, zo diep ligt dat.
In CREOLE onderzoekt choreograaf Shailesh Bahoran het begrip creolisering, door zich onder te dompelen in de cultuur van zijn geboorteland. De vruchtbare grond van Suriname is al eeuwenlang het toneel van een eindeloze uitwisseling tussen uiteenlopende culturen. Shailesh werkt in CREOLE met dansers die de veelzijdige achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied. In een energieke en meeslepende dansvoorstelling nemen zij het begrip creolisering als artistiek uitgangspunt.
Makers
Concept & regie: Shailesh Bahoran
Choreografie: Shailesh Bahoran ism de dansers
Dansers: Chandenie Gobardhan, Joley Groeizaam, Patrick Karijowidjojo, Marchano Sarijoen, Jentel Schiettekatte & Ser Sebico
Muziek: Rik Ronner
Mede mogelijk gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, en DutchCulture.
DIEP
door SERIÓÓS
Zonder Titel (Rob Voerman, 2009)
Van diep gelukkig tot diep in de shit, of andersom
In DIEP onderzoeken drie vrouwen in tekst, beweging en in zichzelf en elkaar hun diepte. Wat betekent diepte voor ons en hoe gaan wij hiermee om? Wat gebeurt er als we naar binnen kijken en voelen? Als we de diepere gronden van onszelf leren kennen, waar komen we dan op uit?
Soms zit je diep en kom je er niet meer uit en heb je een ander nodig om jezelf te leren begrijpen. Tijdens DIEP probeert SERIÓÓS de context los te laten om de stilte te omarmen.
Makers
Choreografie, concept: SERIÓÓS
Dansers: Fiona Dekkers, Jasmin Deekman, Meis Köster
Muziek: Kenzo Alvares
Mogelijk gemaakt door ISH dance collective
EIGHT LINES
door Lotte Willemsma
bij Rituele Depositie (Mathilde ter Heijne, 2009)
Voor Eight Lines is choreograaf Lotte Willemsma samen met Cultuur19 op zoek gegaan naar enthousiaste mensen tussen de 20 en 99 jaar uit Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern die graag mee willen spelen in een voorstelling tijdens Zingende Beelden.
Vanuit de inspiratie van het kunstwerk Rituele Depositie zijn de dansers vanuit een eigen voorwerp materiaal gaan ontwikkelen wat symbool staat voor elk haar eigen verhaallijn. Via deze verhaallijnen ontmoeten ze elkaar en dragen ze deze choreografie vanuit een speelse verbinding voor het Zingende Beelden publiek op.
Makers
Concept, choreografie: Lotte Willemsma
Dans: Eline, Rita, Ingrid, Melissa, Ajiet, Ellen & Anna
Productie: Lotte Willemsma
Met dank aan Cultuur19
HEARTbeat
door MAN || CO i.s.m. leerlingen Amadeus Lyceum
bij Parkpergola
Een hoekige en repetitieve machinerie van mensen wordt plots opgeschud. (…) Een zoektocht naar meer speelse bewegingsvrijheid is begonnen!
Gebaseerd op hun voorstelling Heartcore Kantoor onderzoekt danscollectief MAN || CO samen met leerlingen van het Amadeus Lyceum waar hun harten sneller van gaan kloppen.
HEARTbeat is het resultaat van een collectief maakproces van MAN || CO met de drama- en muziekleerlingen van het Amadeus Lyceum. Hierbij hebben ze zichzelf de vragen gesteld: hoe kom je eigenlijk op voor het ritme van je eigen hart? En hoe kan je samen die van de ander luider laten klinken?
Makers
Artistieke leiding: Lisa Feij en Roma Koolen
Concept en uitvoering: MAN || CO
Hoopje van Mij
Onstuim
bij Wood Chapel (William Speakman, 2009)
Hoopje van Mij gaat over zelfliefde. Over het omarmen van de delen in onszelf die onbemind of onbekend zijn.
De drie jonge dansers van Onstuim kennen elkaar nog niet lang. Tijdens hun opleiding docent dans bij Codarts merken ze dat ze zich aangetrokken voelen tot elkaars danstaal. Het samen dansen klikt gelijk en zo ontstaat al snel het plan voor een dansgezelschap, waarvan Hoopje van Mij de debuutvoorstelling vormt.
Makers
Concept, regie, productie: Onstuim
Dansers: Jinte Lok, Rosa Mirthe Conen en Rosa Nanninga
Muziek: –
It really hurts when your head hits the concrete
door DeRonde/Deroo
bij Anonieme Monumenten (Daniel Roth, 2009)
Deze locatievoorstelling zoomt in op de fysieke interne monoloog van een man en zijn tegenstribbelende kompaan. Verwacht een beeldenstorm die leest als een gedicht en die je langs acrobatische virtuoze hoogtepunten laat komen.
DeRonde/Deroo is het collectief van Tom de Ronde en Nick Deroo. Ze studeerden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar ze elkaar vonden in de liefde voor filmisch theater. Met enkel hun lichamen creëren ze absurde surreële werelden met eigen regels en wetten. Soms angstaanjagend, soms grappig.
De café versie van deze voorstelling won de Café Theater Festival publieksprijs in Arnhem in maart 2024.
Makers
Concept & Creatie: DeRonde/Deroo
Performance: Nick Deroo, Tom de Ronde
Eindregie: Jef Van gestel
Sound Design: Jethro Cooke
Dramaturgie: Pol Eggermont
Fotografie & Videografie: Joshua Walter
Met dank aan MAMM collectief, Niels Nijs, Jiaxin Chen, Feikes Huis, Janivo Fonds, Gemeente Rotterdam, Amarte Fonds, Gemeente Utrecht, Cultuurfonds, Norma Fonds